Extension

Working on listed buildings is always a challenge. There are a number of rules relating to preserving not only the structures themselves but also their character, with any additions having to be designed in line with what already exists.

This was the challenge presented to Adam Knibb Architects (AKA) when they were approached by the owners of an 18th century barn in Alresford, Hampshire. The homeowners wanted a modern addition to their home which would maintain the character of the barn while also giving them some much needed additional living space.

Extension

The stakes were high, too. The barn itself, originally built in 1792, is seen as a landmark by the small town. The work to complete the project required close cooperation with a number of local preservation organisations, including the Winchester Conservation department.

AKA was able to gain permission to remove a rear bay window from the barn to provide access to the new extension. A frame glass partition was erected between the two buildings, creating a literal gateway between old and new.

Extension

The single storey extension was fitted with pre-fabricated CCT timber frame cladding to make it blend seamlessly with the original barn. Inside AKA created a kitchen and dining area, a study and a small amount of living space. 

One of the most attractive features of the new build is the glass windows and doors used throughout, which not only provide gorgeous views of the surrounding countryside but also fill the property with natural light.

Extension

The owners opted for light and airy tones when decorating the new extension. The light walls combine well with the open windows, as they help emphasise the lush natural colours of the surrounding area. 

The furniture is relatively minimalist, again helping to emphasise the complex beauty of the surrounding countryside while also working with the decorations to create a calm and relaxing ambience that feels reminiscent of English country life.