Research Plus Design

Plymouth, PL6 8BX
(3)
Stiltskin Childrens Theatre

A derelict WWll gas decontamination building and heritage asset received planning permission in October 2015 to be converted into Plymouths first dedicated childrens theatre and managed amphitheatre space. The project was envisioned by Jacqueline and Iain Slade, Directors at Stiltskin Theatre Company who crowd funded the idea for a childrens performance space and theatre in the park land setting. Stiltskin have now named the theatre “the soapbox theatre” referring both to its original use as a cleansing station and to its proposed rooftop stage.

The design of the childrens theatre and amphitheatre endeavours to acknowledge and encourage the relationship between childrens theatre and the heritage and natural setting of the cities oldest park.
In order to achieve this, Research + Design have looked to both biophilic design principles and passive haus technologies (in collaboration with Peter Warm Consultants) to integrate nature into the day to day life of the theatre. The building will be heated by the body heat of the children and the audience, in effect the heating of the building will be"child powered". External layers of graphite insulation and waterproofing have been proposed both to conserve internal space and as well to protect and weatherproof the outside of the building.